Λίγα λόγια για τις Αγχώδεις Διαταραχές
Τι είναι;
Πρόκειται για ομάδα νοσημάτων με κύριο χαρακτηριστικό την ύπαρξη ενός ή περισσότερων συμπτωμάτων δυσφορίας που απορρέουν κι εκφράζονται στο σώμα ή/και στη σκέψη, έχουν δηλαδή ένα σωματικό κι ένα γνωστικό-νοητικό συντελεστή.
- Στη διαταραχή πανικού, το αίσθημα επικείμενου θανάτου κυριαρχεί στην εικόνα με κλασικότερες εκδηλώσεις τις ταχυκαρδίες, τον ιδρώτα, τις αιμωδίες (μουδιάσματα), τρέμουλο, δύσπνοια κλπ. ‘Παθαίνω έμφραγμα/εγκεφαλικό και σπανιότερα ‘χάνω το μυαλό μου’ είναι τα συνηθέστερα βιώματα.
- Στην Κοινωνική φοβία, το αίσθημα της ντροπής είναι κυρίαρχο ενώ οι ασθενείς νιώθουν χαρακτηριστικά ότι ‘θα γίνουν ρεζίλι’ ενώπιον των υπολοίπων ανθρώπων του περιβάλλοντός τους.
- Στη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες ,η αναβίωση της εμπειρίας του τραύματος μέσω flashbacksείναι χαρακτηριστικό κι εντυπωσιακό στοιχείο που ξεκαθαρίζει τη διάγνωση.
- Στη Γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, το άτομο κυριαρχείται από διάφορες ‘ανησυχίες’ για τον εαυτό του ή άτομα του περιβάλλοντός του ,καταντώντας κουραστικό με ατελείωτες πράξεις επιβεβαίωσης που διαβρώνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις. Εξάλλου, η σωματική συνιστώσα, με αιτιάσεις απροσδιόριστης ‘ταραχής’ εσωτερικής, είναι σχεδόν πάντα παρούσα.
- Στην Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, η κυρίαρχη εικόνα είναι οι έμμονες ιδέες, σκέψεις ή εικόνες που μπορεί (όχι πάντα) να ακολουθούνται από πράξεις ή γνωστικές τελετουργίες που προσπαθούν να ‘ξορκίσουν’ το ανεπιθύμητο ιδεακό περιεχόμενο. Ατελείωτες ώρες επαναλήψεων μικρών, προσωπικών δεισιδαιμονιών οδηγούν τον πάσχοντα σε πνευματική σύγχυση και συχνά σε απελπισία και κατάρρευση.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται από ειδικό Ψυχίατρο ή Ψυχολόγο κατόπιν κλινικής συνέντευξης, με ή και χωρίς τη χρήση ψυχομετρικών τεστ.
Θεραπεία και Χειρισμοί:
Οι διαταραχές άγχους είναι ο κατεξοχήν χώρος εργασίας των ειδικών Ψυχικής Υγείας, είτε διά της εφαρμογής μιας βέλτιστης φαρμακοθεραπείας, είτε με χρήση Ψυχοθεραπείας, είτε-συνηθέστερα, με συνδυασμό των δυο ανωτέρω εργαλείων.