Λίγα λόγια για τις Άνοιες
Τι είναι ;
Νοσήματα κι εκδηλώσεις στις οποίες είναι ορατή η βλάβη των ανώτερων νοητικών λειτουργιών(μνήμη, κρίση, βούληση, κλπ),με σταδιακή συνήθως έναρξη και βαθμιαία επιδείνωση και τα οποία πλήττουν την αυτόνομη διαβίωση του ατόμου.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Συνήθως, το άτομο που πάσχει οδηγείται από το περιβάλλον του στην αναζήτηση βοήθειας καθώς είναι πιο ορατές οι εκδηλώσεις αυτές σε τρίτους παρά στο ίδιο το άτομο. Ο ασθενής, στα πρώτα στάδια ,υποτιμά τη σημασία αυτών των φαινομένων καθώς μοιάζει να τα ‘αρνείται’ ή να τα αποδίδει σε ‘αφηρημάδα’ και διάσπαση της προσοχής. Ωστόσο, υπάρχουν ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να μοιάζουν με άνοια και να έχουν ένα πλήρως αναστρέψιμο χαρακτήρα. Ο οικογενειακός ιατρός, ο Νευρολόγος, ο Ψυχίατρος είναι οι ειδικότητες που μπορούν να αξιολογήσουν την κάθε περίπτωση χωριστά ώστε, μετά την απαιτούμενη διαγνωστική διαδικασία, να καταρτισθεί το εκάστοτε θεραπευτικό πλάνο.
Θεραπεία και Χειρισμοί:
Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ανοϊκά σύνδρομα απαιτούν πολύ μεγάλη εκπαίδευση και στήριξη των ασθενών, των φροντιστών τους και της ευρύτερης οικογένειας που εμπλέκεται στην πλαισίωσή τους. Η ιατρική παρακολούθηση δεν είναι από μόνη της αρκετή, όπως σε άλλες ασθένειες .Απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο και μια στρατηγική που να καθοδηγεί, να στηρίζει και να συμβουλεύει το περιβάλλον του ασθενούς ώστε να ανταποκριθεί σε αυτή τη δύσκολη κι απαιτητική δοκιμασία.