Λίγα λόγια για τις Διατροφικές Διαταραχές
Τι είναι;
Πρόκειται για ομάδα ασθενειών με κύριο χαρακτηριστικό των ασθενών την εμμονική προσκόλλησή τους σε θέματα βάρους και εξωτερικής εμφάνισης.
- Η νευρογενής ανορεξία
- η νευρογενής βουλιμία και
- άλλες επιμέρους διαταραχές ( ορθορεξία, επεισοδιακή υπερφαγία κλπ) δεν συνιστούν, όπως το όνομά τους υπαινίσσεται, προβλήματα στην ‘όρεξη ‘για φαγητό, παρά περισσότερο ιδεοληπτικές καταστάσεις που μπορεί να υποκρύπτουν σοβαρές ψυχικές παθήσεις και οδηγούν σταδιακά σε διαπροσωπικό μαρασμό, συμπαρασύροντας τη σύνολη λειτουργικότητα του πάσχοντος.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση από τη μεριά του ειδικού δεν είναι δύσκολη διαδικασία. Υπάρχουν σαφή κλινικά κριτήρια όπως
- η παρουσία ή απουσία εμμήνου ρύσεως
- η διάβρωση των οδόντων (από ενδεχόμενους εμέτους)
- Η διαταραγμένη εικόνα σώματος δηλαδή η παντελής αναντιστοιχία της οπτικής εικόνας και της βιούμενης εικόνας του ασθενούς
Το βασικότερο πρόβλημα στις διαταραχές διατροφής που τις καθιστά ένα απαιτητικό ερώτημα είναι η απροθυμία των ασθενών να αναγνωρίσουν το θέμα τους και να αναζητήσουν βοήθεια. Υπ’ αυτή την έννοια ,προσεγγίζουν περισσότερο τις Ψυχώσεις τις ασθένειες δηλαδή όπου δεν υπάρχει νοσοεπίγνωση.
Θεραπεία-Χειρισμοί:
Το παράδοξο της θεραπείας είναι ότι θα πρέπει, τουλάχιστον στην αρχή, να εμπλακεί σοβαρά η οικογένεια του ασθενούς για να πλαισιώσει τις απαιτούμενες ενέργειες που θα προτείνει η Ομάδα των θεραπευτών. Πράγματι, η διεπιστημονική ομάδα από Ψυχίατρο, Ψυχολόγο και Διατροφολόγο είναι η καλύτερη απάντηση στις δυσκολίες που προκαλεί η ακαμψία και ο δογματισμός των ασθενών αυτών, τουλάχιστον στα αρχικά βήματα της θεραπείας τους.