Eποχιακή συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Affective Disorder) την άνοιξη
Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD) είναι μια διαταραχή της διάθεσης που χαρακτηρίζεται από ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο όπου ένα άτομο παθαίνει κατάθλιψη για μια συγκεκριμένη περίοδο του έτους και η θλίψη είτε έχει φύγει είτε λιγότερο σοβαρή τον υπόλοιπο χρόνο
Ενώ ο Χειμώνας συνδέεται συχνά με την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD), υπάρχει μια παραλλαγή της διαταραχής που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε εποχή, συμπεριλαμβανομένης της Άνοιξης. Η κατάθλιψη την Άνοιξη ονομάζεται διεθνώς Reverse SAD ( Αντίστροφη Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή) παρουσιάζεται περίπου στο 10% των ανθρώπων που πάσχουν από SAD.
ΑΙΤΙΟΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ
ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Η γύρη από το γρασίδι, τα δέντρα και τα λουλούδια και γενικά οι αλλεργικές αντιδράσεις που είναι σε έξαρση την περίοδο της Άνοιξης δεν προκαλούν μόνο φαγούρα στα μάτια και τρέξιμο στη μύτη. Μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη διάθεσή. (Η γύρη και γενικά οι Αλλεργίες πυροδοτούν τη φλεγμονή στο σώμα και υπάρχει μια σειρά ερευνών που συνδέουν τη φλεγμονή με την επιδείνωση της διάθεσης καθώς και με την κατάθλιψη.) .
ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
Ένας άλλος πιθανός λόγος που εμφανίζεται αυτή η παραλλαγή του SAD είναι ότι τα άτομα με προδιάθεση για ψυχικές ασθένειες μπορεί να βλέπουν τον Χειμώνα ως μια χρονική περίοδο που βιώνουν ασφάλεια στην απομόνωση τους. Εξάλλου, ο καιρός είναι κρύος, δεν είναι πολύς ο κόσμος και δεν υπάρχουν πολλές δημόσιες κοινωνικές εκδηλώσεις. Αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως συναισθηματικό «κάλυμμα» για πολλούς. Ωστόσο, αυτό το κάλυμμα σκίζεται όταν έρθει η Άνοιξη.
Ξαφνικά, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν απαρηγόρητοι. Δεν υπάρχει πλέον αυτή η ασφάλεια του Χειμώνα κοντά, και μπορεί να αισθάνονται έλλειψη ασφάλειας. Χωρίς κατάλληλους μηχανισμούς αντιμετώπισης ή φαρμακευτική αγωγή όπως απαιτείται, θα μπορούσαν να υπάρξουν τρομερές συνέπειες.
ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
Την Άνοιξη που ο καιρός βελτιώνεται αυξάνονται οι κοινωνικές εκδηλώσεις και η εξωστρέφεια. Είναι η περίοδος των πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, της αύξησης της κοινωνικοποίησης, των εκδρομών και των ταξιδιών. Όλα τα παραπάνω που είναι θετικά για τους περισσότερους ανθρώπους σε ανθρώπους πιο εσωστρεφείς και μοναχικούς μπορεί να εντείνουν το αίσθημα απομόνωσης και να τον κάνουν να αισθανθεί ακόμα πιο αποκομμένος από τον κόσμο αυξάνοντας της πιθανότητες κατάθλιψης.
ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑ
Τα Εθνικά Ινστιτούτα Ψυχικής Υγείας πραγματοποίησαν μια μελέτη που δείχνει ότι η Άνοιξη είναι στην πραγματικότητα όταν το ποσοστό αυτοκτονιών φτάνει στο ετήσιο αποκορύφωμά του. Αυτή η αιχμή διαρκεί από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου.
Μετά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, η ποσότητα του ηλιακού φωτός κάθε μέρα αυξάνεται. Μετά από έναν μακρύ χειμώνα, η Άνοιξη φέρνει πολύ περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός κάθε μέρα. Περισσότερο ηλιακό φως σημαίνει περισσότερη ενέργεια για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάποιος που είχε κατάθλιψη όλο τον Χειμώνα νιώθει τώρα ότι έχει αρκετή ενέργεια για να αυτοκτονήσει.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η SAD και ειδικότερα της Αντίστροφης Εποχιακής Διαταραχής που παρουσιάζεται την Άνοιξη πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζεται κάθε ψυχική διαταραχή καθώς όπως αναφέρθηκε αυξάνει και τον κίνδυνο αυτοκτονικότητας.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ
Κάθε αλλαγή είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο προσαρμογής. Στα σώματά μας δεν αρέσει η μετάβαση, ακόμη και η καλή αλλαγή είναι αγχωτική. Η μετακόμιση σε μια νέα πόλη και η έναρξη μιας νέας δουλειάς, για παράδειγμα, είναι ευκαιρίες που επιθυμούν πολλοί άνθρωποι – ωστόσο η εξοικείωση σε άγνωστο περιβάλλον μπορεί να είναι δύσκολη. Πρέπει να δώσουμε χρόνο για να προσαρμοστούμε στην αλλαγή του σκηνικού και του περιβάλλοντος που φέρνει η άνοιξη.
Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΚΥΚΛΙΚΗ
Έχουμε καλές μέρες και κακές. καλές και κακές εβδομάδες. Η κατάθλιψη που νιώθει κάποιος που πάσχει από Reverse SAD δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστεί απαραίτητα καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν.
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
Υπάρχουν τόσες πολλές μελέτες που δείχνουν τη σημασία του φυσικού φωτός, ειδικά το πρωί, και της εξόδου στη φύση.. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας στη φύση και η έκθεση στο φως του ήλιου θα αυξήσουν την παραγωγή ντοπαμίνης και θα δτάσουν τελικά αντικαταθλιπτικά
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Η συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή είναι σημαντική, ώστε να προλάβουμε τα συμπτώματα στην αρχή και να μην αφήσουμε την κατάθλιψη να μας χαλάσει την καλύτερη εποχή του χρόνου.